Zirkonyum Porselen

Zirkonyum, doğada bulunan ve daha kolay anlaşılır haliyle '"granitler" gibi çıkarılan ''BEYAZ METAL''  dir.  

Zirkonyum günümüzde uygulanan metal destekli veya metal altyapılı porselenlerden farkı alt yapısının beyaz renkli olmasıdır. Ayrıca normal metalden baskı ve gerilme kuvvetlerine karşı çok daha dayanıklı oluşu,  özellikle ısırma ezme gibi hem yatay hem de dikey kuvvetlerin çokça uygulandığı ağız ortamı için mükemmel bir alternatiftir. 

Zirkonyum porselen diş kaplamalar, Estetik diş hekimliğinin göstermiş olduğu gelişmeler ile diş hekimliğinde, yüksek kuvvetlere dayanıklı ve doğal diş renginde olan ‘ zirkonyum ’ kullanılmaya başlanıldı.

Klasik metal köprülerden farklı olarak, zirkonyum uygulamasında alt yapı olarak metal yerine beyaz alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde de tam estetik bir görünüm sağlamasıdır.

Zirkonyum Diş Nasıl uygulanır;

Zirkonyum, Dişlerinizden alınan ölçü ile hazırlanan model üzerine dişlerinizin bir mum modeli hazırlanır. Bilgisayar destekli bir cihaz bu modelden aldığı bilgiler doğrultusunda zirkonyum oksit bloğu aşındırarak dişlerinizin alt yapısını hazırlar. Aşındırılarak hazırlanan yapılar üzerine uygun renkte seramik yerleştirilerek çalışma tamamlanmaktadır.

Artık yeni yüksek teknoloji ürünü olan zirkonyum oksit ile metalsiz güçlü ve estetik restorasyonlar başarıyla yapılabilmektedir. 

Zirkonyum Porselen Diş Nasıl Yapılır? 
 
Dişler kesildikten sonra dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılarla bilgisayarlara aktarılır. Bu tarama işlemi iki çeşittir. İlkinde dişler kesilir kesilmez hasta ağzında hiçbir şekilde ölçü malzemesi koymadan ağız içi tarayıcılarla ve kamera yardımıyla görüntü sayısal ortama aktarılır ve bu işlemden sonra planlama tamamen bilgisayar ortamında hazırlanır Daha sonra cad cam sistemine veriler gönderilir. zirkon bloklar burada döner sistemler yardımıyla porselen dişlerin alt yapısı haline getirilir. Diğer yöntemde ise hastanın dişleri kesildikten sonra ağızdan ölçü alınır. Ölçü alındıktan sonra laboratuara giden ölçüler özel alçı sistemleri ile dökülür ve ölçünün aslı elde edilir. Daha sonra bilgisayarlardaki scannere benzer özel aletlerle bu ölçüler taranır ve sayısal ortama yani bilgisayara aktarılır.  
Alt yapılar prova edilir ve üst yapının yani porselenin işlenmesi için laboratuara gönderilir. zirkonyum porselen diş artık hazırdır.
 
Neden Zirkonyum ?
  • Çünkü zirkonyum doku dostudur. Buda bize yapılan porseleninin ağızda kalma süresi ve kullanım rahatlığı ile ilgili çok uzun seneler öngörmemize sebep olmaktadır. Bu en önemli sebeplerden biridir.
  • Yüksek dayanıklılık Kırılma dirençleri son derece yeterli ve son derece dayanıklı porselenlerdir. Yapılan ölçüm ve testler kullanıcı grupları ve birçok süreç sonucunda dayanıklılığını çok ciddi oranlarda ispatlamışlardır.
  • Tamamen doğal görünüme en yakın porselenlerdendir. Altında metal yansımasının olmamasından dolayı grimsi-mat görüntü olmamaktadır.
  • Isı yalıtım güçlüdür, Bu nedenle kullandığımız metal alt yapılı porselenlere göre ısıyı dişe daha az gönderdiği için kullanım rahatlığı vardır. Hastalarımız hiçbir sorunla karşılaşmadan soğuk sıcak yiyecek içecek kullanmaktadırlar.
  • Alerjik değildir bugüne kadar alerjik reaksiyon göstermesi çok nadir vakalarda rastlanmıştır.
  • Işık geçirgenliği nedeniyle camsı görünür ve estetik olarak çok daha iyi bir görüntü sunar.
  • Bu ve bunun gibi sebeplerden zirkonyum günümüzde kullanımı rahat ve tercih edilen  estetik olarakta mükemmele yakın başarılı porselen diş çeşididir.


Zirkonyum  avantajları nelerdir?

  • Estetik yapısı ile doğal dişlerden ayırt edilmesi oldukça güçtür. Işık geçirgenlikleri vardır. Metal destekli porselenlerde özellikle gün ışığında ve fotoğraf flaşında oluşan opak görüntü zirkonyum porselenlerde oluşmaz. Zirkonyum alt yapılı diş kaplamaları anti-alerjik materyallerdir.
  • Diş eti hastalıklarında ve dişeti çekilmelerinde sıkça görülen diş eti morlukları zirkonyumda görünmez. Metal destekli porselenlerde zamanla dişeti metal rengini alarak porselen başlangıç noktaları ile dişeti arasında gri renkte bir hat oluşur. Zirkonyum porselenlerde böyle bir sorun görülmez.
  • Isı yalıtıcı özellikleri çok iyi olduğundan soğuk sıcak hassasiyetini önlerler. Zirkonyum porselenler yaklaşık 900 megapaskal dirence sahiptirler. Bu özellikleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de çok rahatlıkla kullanılırlar.
  • Zirkonyum metal destekli protezlere göre oldukça hafiftir. Ağızda tat bozukluğuna neden olmazlar.
 
Zirkonyum porselen diş dezavantajı nedir?
Klasik metal destekli protezlerden maliyetleri yüksektir. Maliyet dışında dezavantajı görünmemiştir. Chip- off meydana gelebilir.
 
Zirkonyum diş nasıl hazırlanır?
 
Dişlerin hazırlanması klasik metal destekli porselenlerle aynıdır ancak farklılık laboratuar işlemlerinde başlar. Zirkonyumlar bilgisayar teknolojisine sahip cihazlarla yapılabilir. Bu yöntemde hasta ağzından alınan ölçüler bilgisayar ortamında optik okuyucularda taranır. Zirkonyum levhalardan el değmeden freze sistemleri sayesinde bilgisayar tarafından kesilip şekillendirilir.
Kamera yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara yüklenir. Daha sonra tasarımları(CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir.
Zirkonyum geliştirilen bu teknolojiler ile tek diş kuron restorasyonlarında, 3-6 üye köprülerde, implant üstü kron – köprü çalışmalarında başarı ile kullanılmaktadır.
Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.
 
Zirkonyum Diş Fiyatları?
 
Zirkonyum diş maliyetini artıran etkenleri sayacak olursak; Laboratuar çalışması maliyetleri, Muayenehane maliyetleri, Hekim yoğunluğu, geçici diş yapılması, estetik provaların maliyetleri gibi masraflar bu tedavinin maliyetini artırıcı etkenlerdir. Zirkonyum estetik görüntü sağlaması ve sağlamlığı ile tercih edilmektedir.

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler hastalarımızı bilgilendirme amaçlıdır, kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.